O wartości chleba

Polska cywilizacja jest powiażana z bochenkiem. Od pokoleń przesyłano w naszych domach wartości tego typu jak ujawnianie szacunku dla jedzenia, a szczególnie dla chleba. Podobno jeno u nas przytomny był, a nawet w poniektórych domach jest stale obecny, obyczaj całowania bochenka jeżeli spadł na ziemię, ewentualnie czynienia znaku krzyża przed zaczęciem krojenia. Te zwyczaje wyrażały mnóstwo więcej aniżeli samą rytualną czynność. także i dzisiaj powinniśmy dbać o szacunek dla tego
”chleb"/
ważkiego składnika żywieniowego w osobistych domach. Jeżeli zaś chodzi już o sam bochenek, to zgodzi się ze mną pono każdy, że nie ma niczego lepszego aniżeli chleb świeżo wypiekany w piekarni. Każdego ranka długie kolejki rozmieszczą się przy niewielkich stoiskach lub sklepach, w jakich można zakupić ten przysmak. Chrupiąca skórka, zapach wypiekania, wszystko to składa się na niezapomniane wrażenia dla osobistych zmysłów. Na nieszczęście czasem zdarza się, iż człowiek nie zdąży zaopatrzyć się na cały weekend w świeży chleb. W takowej sytuacji może błąkać się krakowskimi ulicami w poszukiwaniu miejsca, które pozwoli mu uchronić się przed kupnem chleba z któregoś z supermarketów. Wielu ludzi zastanawia się nad tym czy istnieje jakaś katowice piekarniaotwarta w niedziele kraków, albowiem ledwo w takim oszałamiającym miejscu można zyskać upragnione pieczywo. Na szczęście egzystują takie miejsca, prawdziwe enklawy, pozwalające człowiekowi też w niedzielę zakupić wyśmienite bochenki. Może się to wydawać poniektórym osobom humorystyczne, że z taką powagą o tym piszę, Jednakże prawdziwość jest taka, że ktoś, kto ciągle żywi się ożywczym chlebem, to po pewnym czasie nie jest już w stanie spożyć tego, co oferują mu sklepy wielkopowierzchniowe. Poprawnie jest sobie uwidocznić co więcej, że w większości wypadków korzystają one z ciasta mrożonego, jakie przez czasami faktycznie nadzwyczaj długi czas leżakują, czekając na swoją kolej do wykorzystania. Dzieje się w tamtym czasie tak, iż pod przykrywką pieca czynnego na terenie sklepu, sprzedaje się ludziom nie świeże, pyszne pieczywo, jakkolwiek stare, mrożone ciasto udające naturalny chleb. Ażeby Acz zarejestrować w smaku tę różnicę, to powinno się się wyspecjalizować, wysmakować w świeżym pieczywie z regularnych krakowskich piekarni. W przeciwnym razie zostanie się – być może już na stale – zjadaczem produktu, produktu chlebopodobnego, jakie mota nas nie tylko smakiem, ale także rzekomo posiadanymi składnikami odżywczymi. Nie warto wpychać w siebie puste kalorie niewiadomego pochodzenia, dużo pewniej i zdrowiej jest nakarmić się prostymi, znanymi, jawnymi składnikami, bez polepszaczy, spulchniaczy także innych okropieństw. Wolno ten tekst potraktować jako manifest, ponieważ jest to sprawa wielkiej wagi. Kłamstw na temat chleba jest obecnie tak wiele, że aż trudno człowiekowi przejść obok tego do porządku dziennego. Z takimi patologiami powinno się walczyć, powinno się dbać o dobre imię piekarni, jakie bywają otwarte w Krakowie nawet w niedzielę. Kierują je posłańcy, prawdziwi ludzie, jakim zależy na dobru człowieka, jakim podlega na tym, żeby jedli to, co jest potrzebne, a nie to, co jest tanie i wyprzedawane w markecie. Niech jakikolwiek weźmie sobie to do serca.