Wszystko o Jagodzie Kamczackiej

Jagoda kamczacka jest to odmiana wiciokrzewu sinego. Prawidłowa nazwa to Wiciokrzew kamczacki, ale w Polsce mówi się Jagoda kamczacka. Pochodzenie tej rośliny to prawdopodobnie północno-wschodnia część Azji.

	jagoda kamczacka sadzonki

Ciekawostką jest to, że na przykład w Polsce (ale i nie tylko) roślina jest uprawiana, a nie rośnie sobie jak większość roślin, czyli „wolno”. Krzew osiąga wysokość do 2 metrów i żyje bardzo długo, bo około 35 lat. Jeśli chcemy obejrzeć tę roślinę w pełni to najlepiej w połowie kwietnia, ponieważ wtedy zakwita i wyrastają dwa białożółte kwiaty o długości około 1,5 centymetra. Owoc, który wyrasta pod kwiatem osiąga długość od 2 do 3 centymetrów i jest słodko-kwaśny z charakterystyczną goryczą. Mamy tutaj połączenie wielu smaków, więc naprawdę warto spróbować czegoś nowego w swoim życiu, a obiecuje, że to doświadczenie na długo zapamiętacie. Zaletą uprawy tych roślin jest duża wartość odżywcza owoców, ale niestety zbiór tych owoców jest ciężki, więc raczej nie jest sprzedawana hurtowo i sadzeniem tych roślin zajmują się amatorzy. Jeśli ktoś chciałby zasadzić taką roślinę to polecam wpisać w wyszukiwarkę jagoda kamczacka sadzonki i tam znajdziemy wiele stron internetowych gdzie będziemy mogli zakupić roślinę do swojego ogrodu. Jeśli chodzi o sadzonki to musimy pamiętać, że chociaż ta roślina potrafi wytrzymać mrozy od -45 stopni Celsjusza to jeśli chcemy ją zasadzić to potrzebujemy żyznej ziemi wzbogaconej obornikiem i musimy zapewnić dostatecznie dużo słońca. Jagoda posiada dwie odmiany najczęściej spotykane i jest to Wojtek i Zojka. Powinniśmy zakupić dwie odmiany, ponieważ Wojtek jest to najsmaczniejsza odmiana, a Zojka zapyla odmianę Wojtek. Jeśli chcemy obłowić się jagodami to potrzebujemy obydwu. Ceny się wahają ale niżej przedstawię cennik, który znalazłem na jednej ze stron:
Cennik detaliczny 2018r.:
Doniczka 1,5l – 8,50zł
Doniczka P9 – 5,90 zł
Koszt wysyłki:
1 – 15 szt – 25 zł
15 – 30 szt – 40 zł
Jeśli już zasadzimy tę roślinę to sposobów wykorzystania jest kilka:
– dżemy,
– desery,
– soki,
– po prostu do zjedzenia na surowo.